دغدغه های انتخاب موضوع، نوشتن پروپوزال و نگارش رساله رشته مدیریت منابع انسانی!
یکی از رایج ترین دغدغه های دانشجویان برای انجام رساله خود، انتخاب موضوع مناسب است. همچنین یکی از این اشتباهات که در این حیطه صورت می گیرد، انتخاب نادرست مبحث تحقیق می باشد. شاید فکر کنید که ارائه یک موضوع منحصر به فرد تقریبا غیر ممکن به نظر برسد. ولی اینطور نیست و با راهنمایی استادان و مشاوران خبره در زمینه انتخاب موضوع رساله دکتری مدیریت منابع انسانی می توانید موفق شوید.
منظور از مدیریت منابع انسانی چیست؟
در ابتدا قبل از آنکه بخواهید برای انجام رساله دکتری قدم بردارید، بهتر است اصلا بدانید که منظور از مدیریت منابع انسانی چیست. چرا که تا زمانی که به درک کاملی از این مدیریت نرسید، نمی توانید رساله خود را با موفقیت پشت سر بگذارید. در واقع مدیریت منابع انسانی، یک روش موثر برای استخدام، استقرار و مدیریت کارمندان یک سازمان می باشد. بخش منابع انسانی همیشه در یک سازمان از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که این بخش وظیفه مهمی را به عهده دارد. در واقع منابع انسانی یک سازمان، وظیفه دارند تا به ایجاد، اعمال و نظارت سیاست های حاکم به کارگران و روابط سازمان با کارمندان بپردازند.
شاید برایتان جالب باشد، ولی اصطلاح منابع انسانی برای اولین بار در دهه 1900 به زبان ها افتاد و سپس در دهه 1960 به صورت گسترده تری از آن برای توصیف کردن افراد یک سازمان استفاده شد. این فرآیند به منظور مدیریت کردن کارمندان با تاکید بر اینکه آن ها از انواع دارایی های تجارت هستند، به کار برده شد. به این صورت هدف اصلی از استفاده از منابع انسانی، داشتن یک استفاده موثر از کارمندان برای کاهش ریسک و حداکثر میزان بازده سرمایه گذاری می باشد. از جمله مهمترین اهدافی که این مدیریت برای آن ها تشکیل شده است، می توان به اهداف ذکر شده در زیر اشاره کرد:
اهداف اجتماعی
در این بخش اقداماتی که صورت می گیرند، به منظور پاسخگویی به نیازهای اخلاقی و اجتماعی یا چالش های شرکت و کارکنان آن سازمان می باشند. این هدف شامل عوامل حقوقی اعم از فرصت، حقوق و کار برابر است.
اهداف سازمانی
مجموعه اقداماتی که در دسته اهداف اجتماعی یک مدیریت منابع انسانی قرار دارند، به منظور اطمینان از کارایی سازمان هستند که شامل ارائه آموزش، استخدام مناسب انواع کارمندان برای انجام یک کار مشخص شده و یا حفظ کردن نرخ بالای نگهداری کارکنان است.
اهداف عملکردی
همانطور که از نام این اهداف مشخص است، منظور از هدف های عملکردی، رهنمودهایی است که برای عملکردهای مهم منابع انسانی در یک سازمان صورت می گیرند. این مورد می تواند شامل اطمینان از تخصیص منابع انسانی براساس تمامی پتانسیل خود باشد.
اهداف شخصی
به مجموعه منابعی که برای حمایت از اهداف شخصی هر کارمند صورت می گیرند گفته می شود که شامل ارائه کردن فرصت مناسب برای تحصیل یا پیشرفت شغلی و همچنین حفظ رضایتمندی کارکنان است.
نحوه کارکرد مدیریت منابع انسانی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، نحوه کارکرد مدیریت منابع انسانی به این شکل است که این مدیریت به وسیله متخصصان اختصاصی که مسئول اجرای روزمره وظایف مرتبط با منابع انسانی می باشند، عمل می کند. این مدیریت می تواند شامل تشکیل یک بخش کل در سازمان باشد. البته لازم است بدانید که این مدیریت در هر سازمان با توجه به اندازه، ساختار، ماهیت و موقعیت های مکانی متفاوت خواهد بود. به این ترتیب بهتر است بدانید که برای نمونه برای سازمان هایی که کوچک تر هستند، داشتن تعداد انگشت شماری از کارمندان متخصص که هر یک وظایف خاص خود را به عهده دارند، به هیچ عنوان غیر معمول نخواهد بود.
همچنین سازمان های بزرگ تر، می توانند نقش های تخصصی تری داشته باشند که این شامل استخدام، مهاجرت و ویزا، مدیریت استعدادها، مزایا، پاداش و … می باشد. همه این عملکردهای شغلی با توجه به اینکه موقعیت هر یک از منابع انسانی کاملا متفاوت است، می توانند به یکدیگر هم پوشانی قوی داشته باشند. بهتر است بدانید که نحوه کاری مدیریت منابع انسانی بسیار گسترده و در عین حال ایده آل و قوی است که نمی توان وظایف هر یک را به صورت جداگانه بیان کرد. چرا که وظایف با توجه به میزان تخصص هر فرد متفاوت است.
موضوعات رساله دکتری مدیریت منابع انسانی
یکی از مهمترین قدم هایی که هر دانشجو برای رفتن به مرحله بعدی باید بردارد، نوشتن پایان نامه می باشد. رساله دکتری نوعی پایان نامه است که باید دانشجو در آن در رابطه با موضوع خاصی تحقیق کند. البته لازم به ذکر است که رساله دکتری با پایان نامه تفاوت هایی دارد. تفاوت پایان نامه و رساله دکتری در این است که پایان نامه مخصوص دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد می باشد ولی رساله دکتری همانطور که از نام آن پیداست، برای دوره دکتری انجام می شود. بنابراین وقتی به پایان دوره دکتری خود می رسید، باید بتوانید این رساله را در رشته مورد نظر خود انجام دهید.
بنابراین این کار نیازمند انتخاب موضوع رساله دکتری مدیریت منابع انسانی می باشد. از دسته رایج ترین این موضوعات می توان به موارد ذکر شده در زیر اشاره کرد:
- بررسی کردن اثر شخصیت فردی به روی استراتژی های مسیر شغلی که مدنظر قرار دارد.
- بررسی کردن رابطه اعتماد و رفتار در یک سازمان خاص با توجه به تسهیم دانش کارکنان
- بررسی کردن عوامل موثر به روی شکل گیری هویت های سازمانی و اثر به دست آمده از آن به روی رفتارهای شهروندی و تعهدهای سازمانی
- بررسی کردن عوامل تاثیرگذار در بین کارمندان یک سازمان خاص براساس ارتقای یک رفتار حرفه ای
- بررسی کردن تاثیرات به دست آمده از ضوابط اخلاقی در یک سازمان خاص به روی رفتارهای ضد شهروندی
- بررسی کردن رابطه بین رعایت اصول اخلاقی کارمندان بانکی به روی وفاداری مشتریان بانک
- بررسی کردن اثرات یک حمایت سازمانی درک شده به روی تعهدمندی کارمندان و تمایل به ترک کردن خدمت آن ها
- بررسی کردن روابط متقابل فرهنگ سازمانی و رهبری تحول آفرین در یک سازمان
- بررسی کردن کارکردهای مدیریت منابع انسانی الکترونیک به روی اثربخشی به دست آمده منابع انسانی
- تبیین کردن یک مدل مدیریتی مناسب در منابع انسانی بازارگرا در صنعت خدمات بانک داری
- بررسی کردن تاثیرات به کارگیری سیستم های منابع انسانی به کمک عملکرد بالا به روی رفتارهای کارکنان و نگرش
- بررسی کردن تاثیرات ابعاد هوش هیجانی به روی تحلیل رفتگی شغلی در بین کارکنان یک سازمان
- تاثیرگذاری انواع استراتژی های جبران انواع خدمات به روی نگرش های شغلی کارکنان
- بررسی کردن ارتباط بین ادراک کارمندان از کیفیت زندگی کاری در یک سازمان و فرهنگ های سازمانی
- بررسی کردن تاثیرات پدیده سایبراوفینگ به روی عملکرد شغلی کارمندان در یک سازمان
- بررسی کردن، اولویت بندی و شناسایی کردن عوامل تاثیرگذار به روی نگهداشت کارکنان با مهارت یا با داشتن عملکرد بالا در یک سازمان
با توجه به انواع موضوع رساله دکتری مدیریت منابع انسانی، بهتر است بدانید که موضوعات ذکر شده تنها محدود به موارد بیان شده نمی شوند و برای آشنایی با موضوعات جدیدتر می توانید با استادان و کارشناسان متخصص در ارتباط باشید.
نکات مهم در انتخاب کردن موضوع رساله دکتری مدیریت منابع انسانی
انتخاب موضوع رساله دکتری مدیریت منابع انسانی نیازمند رعایت اصول و قواعد خاصی است که بهتر است به آن ها توجه کنید.
- موضوع انتخابی باید با تاکید به روی طراحی مدل انتخابی باشد.
- مدل و موضوع رساله دکتری باید جامع باشد و همه چیز را درون خود داشته باشد.
- جامعه آماری موضوعی که انتخاب می کنید، باید وسیع و گسترده باشد.
- نوآوری و شکاف پژوهشی در موضوع انتخابی باید به صورت واضح مشهود باشد.
- بهتر است بدانید که موضوعات رساله دکتری باید با موضوعات طرح های تحقیقاتی اجرایی متفاوت باشند.
بهتر است بدانید که هیچ موضوع آماده ای وجود ندارد. بنابراین باید خودتان موضوعی را پیدا کنید که متناسب با نیاز شما باشد و به نوعی هر دانشجو باید تشخیص دهد که به چه چیزهایی نیاز دارد و آن ها را کشف کند. در واقع همه چیز به مهارت و استعداد دانشجو وابسته است که کشف کند چگونه می تواند یک موضوع قدرتمند و جالب انتخاب کند.
مشکلاتی که دانشجویان در نوشتن رساله با آن روبرو خواهند شد
از جمله رایج ترین مشکلاتی هستند که معمولا دانشجویان در انتخاب موضوع رساله دکتری مدیریت منابع انسانی و حتی نوشتن رساله خود با آن ها روبرو می شوند. بنابراین این دسته از مشکلات شامل موارد ذکر شده در زیر هستند:
- زمانبندی نادرست می تواند استرس شما را در انجام رساله بیشتر کند.
- کمبود و عدم توانایی های تحقیقاتی، از دیگر عواملی است که باعث می شود اطلاعات درستی در رساله جمع آوری نشود.
- کمبود توانایی های نگارش عامل دیگری است که باعث عدم کیفیت رساله می شود. از آنجایی که نوشتن رساله قوانین مخصوص به خودش را دارد، باید در نگارش آن همه قوانین را رعایت کنید و با زبان و ساختار خاص تعیین شده به نوشتن رساله بپردازید.
کلام آخر
نوشتن رساله و انتخاب موضوع رساله دکتری مدیریت منابع انسانی یک پروسه بزرگ و نسبتا پیچیده است که برای انجام آن باید ذهن خود را کاملا متمرکز کنید. در انجام رساله دکتری باید زمان زیادی را صرف کرده و استعداد و مهارت زیادی را خرج کنید. بهتر است که برای انجام موفق این کار بی گدار به آب نزنید و با استادان و متخصصین و مشاورین خبره در این زمینه مشورت کنید.